
About this leaflet 
Are you renovating, or considering renovating, 
an empty residential property?

Has the property been empty for between 
2 and 10 years?

If the answer to each of these questions is Yes, 
then this information leaflet is for you.

This leaflet is also for you, if the property you wish 
to renovate has been empty for longer than 10 
years, and you intend to sell or rent the property 
rather than use it either as a family home or holiday 
property for yourself, your family or your relatives?

The leaflet summarises key information in;  
HM Revenue & Customs VAT Notice 708:  
Buildings and Construction. It explains how  
you may be eligible to pay a reduced rate of VAT 
in connections with services, goods and materials 
used in the renovation.

Here’s why the leaflet is important and could help 
to save you money;

The reduced rate of VAT is 5%. This compares  
to standard rate VAT, which is currently 20%.  
So if the property you are renovating qualifies for 
reduced rate VAT it is important that you make sure 
contractors are aware of this before they start work 
on your property and invoice you for goods and 
services accordingly.

However, it is also important to note that there 
are restrictions on types of property, end use of 
property and services and goods, that are eligible 
for reduced rates of VAT. Some properties may not 
be eligible and, in all cases, you can only receive 
reduced rate VAT if a contractor is working on your 
property. If you are buying building materials but 
installing them yourself, then you will have  
to pay standard rate VAT.

This can make a large difference to the costs 
of renovation.

For example, standard rate VAT on goods and 
services that cost £10,000 would add a further 
£2,000 to the total cost (20% of 10,000), whereas 
reduced rate VAT on the same goods and services 
would only be £500 (5% of 10,000)

Because of this, we recommend that in addition 
to reading this leaflet, you seek specialist VAT 
advice before purchasing a property that you 
intend to renovate. If you have already purchased 
the property, we recommend seeking specialist 
VAT advice before starting any work.

This will help you to ensure you can receive any 
discounts you may be eligible for, and also that you 
know how much the renovation will cost and can 
budget accordingly. 

Summary 
If you are bringing a home that has been empty for 
two years or more back into use, then you may be 
eligible to pay a reduced rate of VAT (currently 5%) 
on renovation work, goods and materials.

There is no requirement for you, or any member of 
your family, to live in the property after renovation, 
and it will remain eligible for reduced rate VAT even 
if you are intending to renovate the property to sell 
or rent on the open market.

However, to access reduced rate VAT, you must use 
a VAT-registered contractor and the contractor has 
to provide services for you. This means that they 
have to work on the property and not just provide 
the goods and materials for you to install.

Please also note, that if the property you are 
renovating was empty for more than ten years,  
and you intend to bring it back into use as a family 
home for residential or holiday purposes for yourself 
or your relatives you may be eligible for zero rated 
VAT. Please see our leaflet: Renovating your empty 
home – VAT discounts for 10 years empty residential 
properties. 
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Type of properties which qualify 
Section 8 of Notice 708 sets out four types  
of property where renovations or alterations 
are eligible for reduced rate VAT. These are;

• a single household dwelling

• a multiple occupancy dwelling

• a building (or part of a building) which, when
last lived in, was used for a relevant residential
purpose and after the renovation or alteration
will be used solely for such a purpose,

• a building (or part of a building) which, when last
lived in, was one of a number of buildings on
the same site that were used together as a unit
for a relevant residential purpose, and after the
renovation or alteration will be used solely for
such a purpose.

A house in multiple occupation is classed as  
a multiple occupancy dwelling, for the purposes 
of Section 8. 

The likelihood is that the property you are 
renovating will fall into one of the first two 
categories, and so you will be eligible for reduced 
rate VAT on relevant goods and services.

However, it is important to note that a property 
covered under these two categories may also have 
been used for a ‘relevant residential purpose’ and 
if it was, it falls within the third and fourth category. 
This may mean it is not eligible for reduced rate VAT 
because of the requirement for it to continue being 
used for such a purpose after refurbishment. If you 
are unsure about whether your property will be 
eligible, you should seek specialist VAT advice. 

How to establish if your property 
qualifies for reduced rate VAT?
In order to establish whether the property you 
are looking to renovate falls within one of these 
categories, you should first look at the definitions 
of single household dwelling, house in multiple 
occupation and multiple occupancy dwelling set 
out below. If your property is covered under these 
definitions, you are at least half way there.

A ‘single household dwelling’ is a dwelling that:

• is designed for occupation by a single household
either as a result of having been originally
constructed for that purpose (and has not been
subsequently adapted for occupation of any
other kind), or as a result of adaptation

• not to any extent used for a relevant residential
purpose

• consists of self-contained living accommodation

• has no provision for direct internal access
to any other dwelling or part of a dwelling

• is not prohibited from separate use by the terms
of any covenant, statutory planning consent
or similar provision, and

• is not prohibited from separate disposal by
the terms of any covenant, statutory planning
consent or similar provision.

A ‘house in multiple occupation’ is a dwelling that:

• is designed for occupation by persons not
forming a single household either as a result
of having been originally constructed for that
purpose (and has not been subsequently
adapted for occupation of any other kind),
or as a result of adaptation

• consists of self-contained living accommodation

• has no provision for direct internal access from
the dwelling to any other dwelling or part
of a dwelling

• is not prohibited from separate use by the terms
of any covenant, statutory planning consent
or similar provision

• is not prohibited from separate disposal by the
terms of any covenant, statutory planning
consent or similar provision.

A multiple occupancy dwelling is normally  
a dwelling where an occupant will have some 
personal space and facilities (such as a bedroom 
or a bedsit) and will share other facilities with other 
occupants. Examples of such dwellings are a block 
of bedsits or a cluster flat.

Multiple occupancy dwellings do not include:

• single household dwellings with accommodation
for au pairs, family guests or ‘live-in’ lodgers

• hotels, guest houses, and similar establishments
providing accommodation for holiday makers,
travellers and similar temporary guests

If your home is covered by any of the above 
definitions, it should be eligible for reduced rate 
VAT as long as it was not also used as a ‘relevant 
residential purpose’. This is defined in 14.6.1 of notice 
708 as buildings that are or were;
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a) a home or other institution providing residential
accommodation for children,

b) 	a home or other institution providing residential
accommodation with personal care for persons
in need of personal care by reason of old age,
disablement, past or present dependence on
alcohol or drugs or past or present mental
disorder,

c) a hospice,

d) 	residential accommodation for students
or school pupils,

e) residential accommodation for members of any
of the armed forces,

f) a monastery, nunnery or similar establishment,

g) 	an institution which is the sole or main residence
of at least 90 per cent of its residents; but not
used as a:

- hospital or similar institution,

- prison or similar institution, or

- hotel, inn or similar establishment

If the property was used for any of these purposes, 
then it will only be eligible for reduced rate VAT if 
it continues to be used for one of those purposes. 
So, if you intend to live in the property yourself, or 
to rent or sell it on the open market, you will not be 
able to pay reduced rate VAT.

The same applies where any part of the building 
was used for a relevant residential purpose. So, for 
example, a schoolhouse used by a caretaker that 
forms part of a building that was used as residential 
accommodation for students or school pupils, will 
not be eligible for reduced rate VAT if you intend to 
live in the property yourself, or to rent or sell it on 
the open market. 

Establishing if your property has been 
empty for 2 years

Your contractor may need to provide HMRC with 
evidence to prove that the property has not been 
lived in during the 2 years immediately before 
they start work on your property. 

8.3.2 of notice 708 states that ‘Proof of such can 
be obtained from Electoral Roll and Council Tax 
records, utilities companies, Empty Property 
Officers in local authorities, or any other source 
that can be considered reliable.’ 

It goes on to note that, "If you hold a letter from an 
Empty Property Officer certifying that the property 
has not been lived in for 2 years, you do not need 
any other evidence."

"If an Empty Property Officer is unsure about when 
a property was last lived in, they should write with a 
best estimate. We may then call for other 
supporting evidence."

Notice 708 also provides further information on 
what is and is not included by HMRC when 
establishing whether a residential property has 
been empty for two years.

The main points from the notice are summarised 
below;

Occupation excluded from calculation 
of 2-year period 

In accordance with 8.3.3 of Notice 708, when 
considering when a dwelling was last lived in you 
can ignore any:

• illegal occupation by squatters;

• occupation by ‘guardians’; and

• non-residential use, such as storage
for a business.

The notice defines a ‘guardian’ as;

‘A person who is installed in a property by the owner 
or on behalf of the owner to deter squatters and 
vandals. He or she may pay a low rent on terms that 
fall short of a formal tenancy. Alternatively, he or she 
may be paid to occupy the property.

A ‘guardian’ is to be distinguished from a caretaker 
or housekeeper who lives permanently in the 
property. Property occupied by a caretaker or 
housekeeper is likely to be furnished throughout.’

Occupation included in calculation 
of 2-year period 

8.3.3 of Notice 708 states that;

• if the dwelling has been lived in on an occasional
basis (for example, because it was a second
home) in the two years immediately before
you start your work you cannot reduced-rate
your supply.

This means that if the property you are renovating 
was a second home, it is important that you 
establish whether it has been lived in at any time 
during this period, and note that this may mean that 
you are not eligible for reduced rate VAT and will 
have to pay VAT at standard rate. 
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Can you live in the property before 
it is renovated?
Section 8.34 of Notice 708 states that;

• if, when your work starts, the premises are being
lived in, or have been lived in during the previous

two years, all of your work is standard-rated.

This means that you cannot live in the building 
at any time before the work starts as this will be 
counted as falling within the two-year period and 
standard rate VAT will be payable. The first day that 
you can live in the property is the day after the work 
starts.

However, there is one important exemption to this, 
that may apply to most people renovating an empty 
home. This it that if you are renovating or altering  
a ‘single household dwelling’ you remain eligible for 
reduced rate VAT from a contractor provided that;

• No renovation or alteration had been carried out
in the two years before you acquired the dwelling
(with the exception of any minor works that were
necessary to keep the dwelling dry and secure),
and;

• The contractor is carrying out the work within
one year of the you acquiring the dwelling.

Therefore, unless you are renovating or altering 
a ‘single household dwelling’ that you acquired 
within the last twelve months do not move into  
the property before the contractor starts work on it. 

How to claim the reduced rate VAT
The reduced rate of VAT will be charged by the 
contractor themselves, so it is important that you 
let the contractor know that the property has been 
empty for two years or more before they commence 
work or order any goods or materials for your home.

The discount on VAT is applied directly by the 
contractors – it is not something that you claim back 
from HMRC. Therefore, you will need to ensure that 
your contractors understand the reduced VAT rate 
rules so that they invoice you correctly. 

What goods and services you can 
and can’t claim for 
Services/works 

Section 8.4 of the notice sets out the work that can 
be reduced rated for VAT purposes. Whilst this is 
extensive, it does not cover all services, so it is worth 
noting the following information.

Any works of repair, maintenance (such as 
redecoration), or improvement (such as the 
construction of an extension or the installation 
of double glazing) carried out to the fabric of the 
dwelling can be reduce rated.

In addition, works can be reduced rated if they are 
within the immediate site of the dwelling and are  
in connection with the:

• means of providing water, power, heat or access;

• means of providing drainage or security; or

• provision of means of waste disposal.

Contractors can also reduce- rate the:

• renovation of a garage,

• construction of a garage, or

• conversion of a building into a garage

Provided that the work is carried out at the same 
time as the renovation or alteration of the premises 
concerned, and the garage is intended to be 
occupied with the renovated or altered premises.

All other services are standard-rated however. 
This includes:

• the installation of goods that are not building
materials, such as carpets or fitted bedroom
furniture;

• the erection and dismantling of scaffolding;

• the hire of goods

• landscaping; and

• the provision of professional services,
such as those provided by architects,
surveyors, consultants and supervisors.

Building materials/ Goods 

You will note from the above that goods that are 
not building materials cannot be reduced rated. 
However, you may be surprised at what is classed 
as building materials.

Section 13 of the notice defines building materials  
as articles that meet all of the following conditions;

• The articles are ‘incorporated’ in the building
(or its site)

• The articles are ‘ordinarily’ incorporated
by builders into that type of construction

• Other than kitchen furniture, the articles are not
finished or prefabricated furniture, or materials
for the construction of fitted furniture

every home matters



• 	 Other than certain exceptions, the articles  
	 are not electrical or gas appliances

• 	 The articles are not carpets or carpeting  
	 materials (please note: other forms of flooring  
	 or floor covering, such as linoleum, ceramic tiles,  
	 parquet and wooden floor systems are building  
	 materials).

The section states that building materials are 
‘incorporated’ in a building (or its site) when the 
article is fixed in such a way that its’ fixing or removal 
would either:

• 	 require the use of tools, or

• 	 result in either the need for remedial work  
	 to the fabric of the building (or its site),  
	 or substantial damage to the goods themselves.

It goes on to give the following list of items listed 
below as examples of what is accepted as being 
‘ordinarily’ incorporated in a building (or its site):

• 	 Air conditioning

• 	 Bathroom accessories, such as fixed towel rails,  
	 toilet roll holders, soap dishes, etc.

• 	 Building materials that make up the fabric  
	 of the property (for example, bricks, cement,  
	 tiles, timber, etc.)

• 	 Burglar alarms

• 	 Curtain poles and rails

• 	 Decorating materials

• 	 Doors

• 	 Dust extractors and filters  
	 (including built-in vacuum cleaners)

• 	 Fencing permanently erected around  
	 the boundary of the dwelling

• 	 Fireplaces and surrounds

• 	 Fire alarms

• 	 Fitted kitchen furniture

• 	 Flooring materials (other than carpets  
	 and	carpet tiles)

• 	 Gas and electrical appliances when wired-in  
	 or plumbed-in that are:

	 - 	 designed to heat space or water (including  
		  cookers designed to have a dual purpose  
		  (to heat the room or the building’s water), or

	 - 	 designed to provide ventilation, air cooling  
		  or purification, or dust extraction

• 	 Guttering

• 	 Heating systems

• 	 Immersion heaters, boilers,  
	 hot and cold water tanks

• 	 Letter boxes

• 	 Lifts and hoists

• 	 Light fittings (including chandeliers  
	 and outside lights)

• 	 Plumbing installations, including electric  
	 showers and ‘in line’ water softeners

• 	 Power points (including combination  
	 shaver points)

• 	 Sanitary ware

• 	 Saunas

• 	 Shower units

• 	 Smoke detectors

• 	 Solar panels

• 	 Solid fuel cookers and oil-fired boilers

• 	 Turf

• 	 Plants and trees (to the extent that they are  
	 detailed on a landscaping scheme approved  
	 by planning permission

• 	 TV aerials and satellite dishes

• 	 Ventilation equipment (including cooker hoods)

• 	 Window frames and glazing

• 	 Wiring (including power circuits and computer,  
	 phone and TV cabling).
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Additional information & claim forms 
You can obtain copies of notice 708 at 
https://www.gov.uk/government/publications/
vat-notice-708-buildings-and-construction/ 
vat-notice-708-buildings-and-construction

Or via the HRMC at:  
www.gov.uk/

You can also obtain detailed advice from HM 
Revenue & Customs by phoning the HMRC:  
0300 200 3700, but please note as contractors 
apply reduced rate VAT themselves, rather than 
it being something that members of the public 
claim back from HMRC, it is possible that HMRC 
operatives may be unable to help or provide full 
information.

We therefore recommend that you also ask any 
contractor you are using, or considering using,  
to clarify what rate of VAT they will be charging you, 
and that you obtain specialist VAT advice if you are 
unsure of the rate of VAT that you should expect  
to pay on services and goods. 

Contact your local Empty  
Homes Officer 

Many of the 32 Scottish Local Authorities have 
dedicated Empty Homes Officers who will also  
be able to provide you with advice and information 
and can also provide you with the proof that HMRC 
will require to establish that the property you’re 
repairing or renovating has been vacant for 10 years 
or more.

Details of all current Empty Homes Officers  
can be found at:

https://emptyhomespartnership.scot/empty-
homes-officers/

Contact the Scottish Empty  
Homes Partnership
You can contact the Scottish Empty Homes 
Partnership to discuss any of the above options. 
The Empty Homes Adviser can give you more 
information about how your local council may 
be able to help you.

Email: emptyhomes@shelter.org.uk 
Telephone: 0344 515 1941
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